Bamboe voor het milieu

Goed beheerde bamboevelden, verstandig verweven met andere elementen in het ecosysteem, zorgen niet alleen voor werkgelegenheid en business, maar dragen ook bij aan de planeet en het milieu.

Bamboeplanten kunnen ons helpen met milieu en landbouw. Ze functioneren als koolstofreservoirs, produceren zuurstof, gaan bodemerosie tegen, zorgen voor organische materie, herstellen aangetaste en vervuilde grond, houden water in de bodem en helpen de biodiversiteit in stand te houden. Bamboe kan ingezet worden om bodem en water die verontreinigd zijn te zuiveren.

Benefits of bamboo

“Elk onderdeel van de bamboeplant is bruikbaar en nadat het is geoogst, groeit het zo terug.”

Eénmaal planten voor de volgende eeuw

Eens geplant kijken bamboeplanten aan tegen een leven van 80 tot 120 jaar op het veld. Elk seizoen opnieuw aanplanten is dus uitgesloten, aangezien bamboe een grassoort is die we maar één keer hoeven te planten; oogsten is eigenlijk ‘het gras maaien’. Bamboe is een zero waste gewas. De bruikbare palen, scheuten en eventueel bladeren worden zorgvuldig geoogst, terwijl de plant verder groeit. Op die manier kan de plantage zich mettertijd ontwikkelen naar een volwaardig ecosysteem met mogelijkheid om andere gewassen tussen de bamboe te laten groeien.

Snelgroeiend

Bamboe is de snelst groeiende houtachtige plant op aarde. Waar traditioneel hout 20 tot 50 jaar nodig heeft om zijn volledige hoogte te bereiken, is Europese bamboe in vijf tot zes jaar volwassen. Bamboe is een kolonieplant die jaar-in-jaar-uit blijft groeien en nieuwe scheuten en stengels (helmen) ontwikkelt, klaar om te oogsten. Als het bamboeveld eenmaal volwassen is, wordt er 15 keer meer hout per hectare geproduceerd dan bomen

Bamboologic grafiek traditioneel hout

Omdat bamboe erg snel groeit, levert het in dezelfde periode 15 keer meer hout dan hardhout.

Bamboologic-bamboeplantage-zuid-frankrijk2

De CO2 kampioen

Een ander kenmerk van grassoorten is de grote hoeveelheden koolstof die ze opslaan. Bamboe slaat duidelijk meer koolstof op dan bomen en produceert een pak meer zuurstof. Daarom is bamboe een ideaal instrument om uw CO2 voetafdruk te compenseren.

Bamboo co2 kampioen

Europese bamboe vermijd zware CO2-transporten

Europese bamboe voor de Europese markt behoeft uiteraard geen zware overzeese CO2-transporten . Hiermee is de voetafdruk van Europese bamboe duidelijk lager dan van geïmporteerde bamboe of ander tropisch hout.

Een natuurlijke regulator van bodem en lucht

Vanwege het goed ontwikkelde wortelstelsel voorkomt bamboe erosie en houdt het water vast in de bodem. Bamboe is ideaal om gedegradeerd land terug in goede staat te brengen en zelfs bepaalde verontreinigende stoffen aan de bodem te onttrekken.

Bovendien absorbeert bamboe veel meer koolstof dan traditionele bomen en andere gewassen en produceert het meer zuurstof.

Bamboe vraagt niet veel van de natuur

Bamboe is ideaal om op gedegradeerde landbouwgrond te verbouwen zodat de goede landbouwgronden in eerste instantie beschikbaar blijven voor andere (voedings)gewassen. Naast zonlicht en een normale hoeveelheid water heeft bamboe niet veel nodig. Om de groeiresultaten te bevorderen kan organische bodemverrijking aangeraden zijn, maar pesticiden of extra meststoffen zijn uit den boze.

Bamboe verbetert de kwaliteit van de bodem en houdt er meer water in vast.

Uitdagingen

Uiteraard zijn er, net als bij elke aanplant, bepaalde zaken die zorgvuldig moeten worden beheerd om goede groeiresultaten te verzekeren, maar ook om eventuele negatieve gevolgen voor de bamboevelden en het ecosysteem te voorkomen.

Lees hier verder hoe wij omgaan de verschillende uitdagingen.

CO² Compensation

for individuals

Looking to compensate CO2 emissions? Discover our Bamboo Compensation Program. We have opened up a contribution program. With your contribution we will plant Bamboo on degraded land in Southern Europe. 

This programme will give you the opportunity to compensate CO2 via bamboo. After all, bamboo is one of the most successful CO2 absorbing crop. Please fill in the form underneath and we keep you informed about our program.