Waarom Europese bamboe?

Economisch

 • Voldoen aan de stijgende vraag naar Europese bamboe
 • Bamboe als grondstof beschikbaar maken in de grootste importmarkt, Europa
 • Goede groeiresultaten in Zuid-Europa, kwaliteitsvezels
 • Kwaliteits- en duurzaamheidscontrole volgens Europese normen 
 • Geen lange overzeese transporten 
 • Geen invloed van koersschommelingen, importkosten en restricties
 • Prijs Europese bamboe is concurrentieel met geïmporteerde bamboe

Impact

 • Katalysator voor koolstofopslag om Europese klimaatnormen na te streven
 • Regeneratie van gedegradeerde Europese landbouwgronden
 • Revitalisatie van zwakkere Europese landbouwregio’s
 • Vermijden van zwaar vervuilende overzeese transporten
 • Kan ingezet worden bij water- en bodemzuivering en gaat erosie tegen
 • Jobcreatie en incubatie van nieuwe bedrijven rondom de bamboekweek en verwerking

Wat kan BambooLogic betekenen in de huidige markt?

In een tijd waarin één derde van de landbouwgronden in Europa gedegradeerd is en de klimaatevolutie gecountered moet worden, zijn mensen op zoek naar duurzame en winstgevende alternatieven. Hierbij kan niet om bamboe heen gekeken worden; één van de meest veelzijdige landbouwgewassen. BambooLogic heeft vraag naar Europese bamboe van verschillende marktspelers. Op dit moment is er geen bamboekweek op industriële schaal aanwezig in Europa. Dat is waar BambooLogic een oplossing wenst te bieden.

Gezien de groeiende verduurzaming in industrie en maatschappij, zijn we bij BambooLogic overtuigd dat het hét uitgelezen moment is om een duurzame bamboe-industrie in Europa te vestigen.

“ Zowel voor de lokale en Europese economie als in de strijd tegen de klimaatopwarming kan bamboe erg betekenisvol zijn.”

Groeimarkt

Bamboe is een zero waste-gewas. Elk deel van de plant kan verwerkt en vermarkt worden. De unieke kenmerken, de veelzijdigheid en de duurzaamheid zowel economisch als ecologisch doen de vraag naar duurzame bamboe wereldwijd stijgen.
Europa is de grootste exportmarkt voor Aziatische bamboeproducten. 
Bamboe behaalt in warmere Europese streken goede groeiresultaten en is één van de meest winstgevende gewassen. Gezien de enorme vraag in Europa, is de rekening snel gemaakt.

Bamboologic groeimarkt
veelzijdige landbouwgewassen

Eén van de meest veelzijdige landbouwgewassen

Bamboe is met zijn uitzonderlijke kenmerken en meer dan 10.000 producttoepassingen één van de meest veelzijdige gewassen. Bamboe groeit goed op verarmde, gedegradeerde of tot een bepaalde mate vervuilde grond. Bamboe kan op een 100% organische manier verbouwd worden.
Elk deel van de bamboeplant kan gebruikt en verwerkt worden.

 • Bladeren voor de dranken- & voedingsindustrie, pharma & health care en als organisch materiaal
 • Scheuten voor de voedingsindustrie
 • Vezels voor de textielindustrie, composieten & papierindustrie
 • Hout voor meubels, vloeren, architectuur, constructie & decoratie
 • Restproduct voor biomassa

Het gras afrijden…

Bamboe is een grassoort. Daardoor groeit het erg snel en is het erg stug. Bamboe hoeft slechts één maal geplant te worden en kan 80 tot 120 jaar oud worden. Herplanten hoeft dus niet. Oogsten is in feite het gras afrijden.

Bamboe behoeft in principe enkel zon en water. Gedurende de eerste groeijaren is irrigatie noodzakelijk. Op termijn creërt de plant zijn eigen waterhuishouding via zijn uitgebreid wortelsysteem en houdt water vast in de bodem. Door zijn wortelsysteem is de bamboeplant tevens een veelgebruikte plant om bodemerosie tegen te gaan.

Alternatief voor traditioneel hout

Het aanbod van geschikt hout loopt terug omdat ongeveer 30% van het hout illegaal is geproduceerd en ongeveer 40% van het hout niet duurzaam gecertificeerd is. Het bewustzijn van de consument over de verwoestende effecten van ontbossing, zoals klimaatverandering, vergroot de behoefte aan een alternatief. Bamboe wint steeds meer aan populariteit als duurzaam alternatief voor tropisch hardhout. Bamboeproducten zijn populair vanwege hun kenmerken die nauw aansluiten bij de kwaliteiten van tropisch hardhout zoals de duurzaamheid en sterkte.

Bamboologic grafiek traditioneel hout

Maar nog zo veel meer …

De vraag naar bamboeproducten groeit wereldwijd erg snel omdat het een duurzaam alternatief voor staal, aluminium, PVC en katoen is. De afgelopen jaren is de globale bamboehandel exponentieel gegroeid tot meer dan 60 miljard. Deze groei blijft aanhouden. Steeds meer fabrikanten en consumenten omarmen bamboe. Op vandaag zijn er al meer dan 10.000 producttoepassingen van bamboe. Voorbeelden van partijen die sterk inzetten op bamboe zijn IKEA, Melitta, Ford,…

Lees verder over de vele toepassingen van bamboe

Investeren in een nieuwe duurzame industrie

Om te kunnen voldoen aan de vraag naar Europese bamboe, wenst BambooLogic in eerste instantie in Zuid-Europese landen op termijn enkele duizenden hectares bamboe aanplanten. De installatie van dergelijke plantages vergt een relatief grote eenmalige investering. Deze expansie gebeurt in verschillende fases en levert op termijn stabiele inkomstenstromen. Op dit moment zijn we de bamboevelden in Zuid-Portugal aan het ontwikkelen. 

Investeer met ons mee  Lees meer…

 

CO² Compensation

for individuals

Looking to compensate CO2 emissions? Discover our Bamboo Compensation Program. We have opened up a contribution program. With your contribution we will plant Bamboo on degraded land in Southern Europe. 

This programme will give you the opportunity to compensate CO2 via bamboo. After all, bamboo is one of the most successful CO2 absorbing crop. Please fill in the form underneath and we keep you informed about our program.